V CAFÉ I ANTROPOLOGIA AMB CLARA MORENO

Cafe_i_antropologia_Biblioteca__Museu_Valencia_Etnologia

Organitza

Associació Valenciana d´Antropologia (AVA)
Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia
Màster Oficial Interuniversitari de Gestió Cultural de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València

Lloc

Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia

Dates

Dijous 8 de febrer del 2018.

Programa

18.00 hores.
Conferència de la Dra. Clara Moreno Llopis: La llave de su intimidad: tradiciones contadas desde las dos orillas

Clara Moreno Llopis ( València, 1956) és Doctora en Antropologia Social i Cultural, amb Esment Internacional. Com a membre del Instituto Universitario de Antropología de la Universidad Católica de Valencia va realitzar, des de 2009, part de la seua activitat investigadora. Màster en Recerca per la UCV. És Infermera, Matrona i Llicenciada en Antropologia Social i Cultural.

Ha treballat durant més de 40 anys com a Matrona, exercint diferents comeses assistencials (atenció primària i hospitalària), docents i investigadors, i va ser la responsable des de 1993 a 1996 de l’engegada de la Unitat Docent de Matrones de la Comunitat Valenciana (IVES) i la formació de les infermeres especialistes en infermeria obstètrica i ginecològica. En aquests anys ha acompanyat a les dones i les seues famílies al llarg de les diferents etapes que componen la Cultura del Naixement. En l’actualitat és Matrona titular del Centre de Salut del Municipi de Xiva (Dpt. 23 Hospital de Manises), on és la responsable de la salut obstètrica-ginecològica de les dones del seu Municipi al llarg de tot el seu cicle vital.

“Quan i com s’inicia el viatge? Quin és el detonant del que brolla la pregunta, del que arranca l’itinerari que pren una recerca? Qui són els actors i com aconseguir que ens òbriguen la porta de les seues cases, que ens donen la clau de la seua intimitat?»

El Cafè i Antropologia es vertebrarà entorn del treball de camp que es va realitzar entre els anys 2005 /2015, en dues societats en aparença tan diferents com la valenciana i la marroquina, consistent en l’estudi de la transmissió oral de la cultura tradicional del naixement i el seu posterior estudi comparatiu, que va ser el tema de la tesi doctoral amb esment internacional de Clara Moreno, amb la qual va obtenir en 2016 el premi a la tesi extraordinària de temàtica valenciana en l’apartat d’Etnologia de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana.

Teniu tota la informació d’interès enel fullet

Com sabeu, es tracta d’una activitat oberta a totes i tots els interessats! Les/els alumnes del màster hauran de confirmar l’assistència mitjançant un correu electrònic (amb el nom i el DNI) a avantrop@yahoo.es per tal de fer els certificats d’assistència.Us esperem!

Ressenya

Aquesta vesprada hem inaugurat les sessions de Café i Antropologia a la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia. El Dr. Pablo Vidal (UCV) va presentar la Dra. Clara Moreno Llopis, qui va fer la seua exposició sobre la cultura del naixement a partir d’un estudi comparatiu entre la ciutat de València i diferents ciutats del Marroc, donada la seua posició privilegiada com a matrona, infermera i doctora en Antropologia Social i Cultural (UCV). A través de les tècniques de treball de camp triades durant la seua tesi doctoral, Clara va compartir les causes que van motivar la seua investigació a partir d’un acurat exercici d’observació participant des de la seua consulta i les preguntes que es va plantejar des de la seua formació antropològica; va articular la relació formada pel complex entramat de tradicions, tabús i creences compartides i arrelades en l’imaginari col·lectiu, no només en la societat valenciana sinó també en la marroquí. I és que un dels principals resultats als que ha arribat l’autora és la confirmació de la vinculació i semblança sociocultural que compartim en la conca mediterrània com a espai de transmissió de cultura i de saber.

Comentarios cerrados.