Organitza
Associació Valenciana d´Antropologia (AVA)
Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia
Lloc
Sala Secà i muntanya del Museu Valencià d’Etnologia.
Dates
Dijous 21 de febrer de 2019, a les 18 hores.
Programa
En aquesta ocasión el café i Antropologia té com a protagonistes els veïns i veïnes de Marxalenes que han participat en el projecte ‘En Marxa’, de la mà de Bombas Gens Centre d’Art juntament amb el Estudi La Dula. Com sempre, es tracta d’una activitat oberta a tot el públic.
Presentació a càrrec de Mireia López i Lluís Benlloch (Estudi La Dula. Eines Participatives) – Sonia Martínez (Coordinadora de actividades culturales y educativas en Bombas Gens) – Carmen Laborda, Carmen Sospedra, Jana Sospedra i Juani Latorre (participants d’ En Marxa).
EN MARXA, un lloc de trobada
Bombas Gens Centre d’Art va obrir les seues portes al juliol de 2017 en Marxalenes (València). Situat en una antiga fàbrica de bombes hidràuliques, en funcionament fins als anys noranta, l’edifici alberga a més un refugi de la Guerra civil i un celler medieval. És la seude la Col·lecció Per Amor a l’Art, d’art contemporani, i d’un projecte privat amb una vocació pública decidida. Aquest és el context, molt general, que fa una mica més d’un any i mig ens trobem els qui articulem En Marxa.
L’objectiu era, i és, fer permeable i porós el centre d’art, escoltar i participar de l’entorn en el qual començaríem a habitar. Per a això convidem a Mireia i Lluís (La Dula) i junts fem un treball de camp i de contacte per les associacions de veïnes i veïns i altres col·lectius formals i informals. Es va conformar el grup motor, un col·lectiu de persones vinculades per diversos motius al barri o a la fàbrica. A poc a poc, mitjançant dinàmiques de participació i discussió, i a partir de les exposicions del centre, el grup va anar trobant línies de treball que li interessaven i interpel·laven com a col·lectiu: el territori, el lloc i la història. Reivindicar llocs significatius, mostrar-los, narrar-los a altres persones i trobar-nos en les nostres diverses referències musicals. Aquests es van convertir en els eixos d’En Marxa.
Aquest procés va tindre alguns moments de visibilitat, un d’ells va ser el 22 d’abril de 2018 quan el grup va guiar i va acompanyar als assistents a través de tres relats o itineraris per Marxalenes: llocs de trobada, horta i espais verds, i connexions. Un altre és aquest, 21 de febrer de 2019, on reflexionarem sobre l’ocorregut, sobre el que pot ocórrer i imaginarem possibilitats, rols i papers per a institucions, mediadors, veïnes, veïns, visitants o turistes, entre totes.
En Marxa 2018 són…
Amparo Pastor Ricós, Ángeles Mena Polo, Carmen Laborda Ferrero, Carmen Prieto Prieto, Carmen Sospedra Orellano, Ginés Vera Bellido, Inma Vegas Martín, Jana Sospedra Orellano, Jose Manuel Fenollosa López, Juana Latorre Mansanet, Manuela Aparicio Aparicio, Paula Martín Martinez, Pilar Hernández Yuste, Rafael Latorre Mansanet, Teresa Jiménez López, Xaro Garcés Peréz.
Facilitadors: Mireia López i Lluís Benlloch/ La Dula.
Facilitadors per Bombas Gens: Nuria Enguita i Sonia Martínez.
Amb la col·laboració d’Ali A. Maderuelo i alumnes de l’Institut Comenius