Organitza
Associació Valenciana d´Antropologia (AVA)
Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia
Lloc
Pati I de L’ETNO – Museu Valencià d’Etnologia
Dates
Dijous 8 de juliol de 2021, a les 18 hores.
Programa
«Etnografies des dels marges: les memòries d’un clot» amb Pepa García i Isa Gadea, autores del llibre: Etnografia d’una exhumació. El cas de la fossa 100 del cementeri de Paterna.
La proposta per a la trobada de Café i Antropologia és compartir un procés d’investigació etnogràfica al voltant de les exhumacions contemporànies de fosses del franquisme, des de la seua gestació, la recerca de finançament, l’elaboració d’un producte final, la devolució a totes les persones participants a més de dialogar de manera col·lectiva sobre com fer etnografia des de llocs al marge i/o fora d’institucions o de l’acadèmia.
Les protagonistes del Café i Antropologia:
Isa Gadea i Peiró és graduada en Sociologia. Actualment treballa per a l’empresa d’investigació social Eixam, S.L.
Pepa García Hernandorena és llicenciada en Antropologia Social i s’encarrega de l’administració i la gestió de la Asociación de Antropología del Estado Español, a més de ser la presidenta de l’Associació Valenciana d’Antropologia.
Paral·lelament, desenvolupen recerca en el àmbit de l’etnologia i l’antropologia, sent el seu objecte d’investigació les memòries i el gènere, entre altres.
Els seus camins es barregen en el cementeri de Paterna gràcies al seu interès per les memòries soterrades. Pepa buscant conèixer l’impacte de l’emigració als EUA en la vida política d’alguns homes que acabaren afusellats i dins una fossa durant la repressió franquista. Isa per qüestions familiars. Les dos interessades en els processos i els camins que transiten els records, en la seua custodia i transmissió, en el seu gènere i en el poder transformador de l’evocació.
D’estes confluències sorgeix el projecte “Etnografia d’una exhumació. El cas de la fossa 100 del cementeri de Paterna”, un procés d’investigació al voltant d’un fenomen, el de les exhumacions contemporànies de fosses del franquisme, extremadament complex i que involucra a un gran nombre d’agents i veus que elles es proposen recollir.
La idea del Café i Antropologia és compartir este procés d’investigació etnogràfica.
Inscripcions:
Les persones interessades en assistir, per favor, envieu un correu a avantrop@yahoo.es amb les vostres dades: nom, cognoms i telèfon. Necessitem controlar l’aforament i fer seguiment de les persones assistents.
Vos recordem les mesures COVID19: ús obligatori de la mascareta, neteja de mans amb gel hidroalcohòlic i mantindre les distàncies personals. És per esta raó que no tindrem café com és habitual en esta activitat.
Vos esperem a totes i a tots, sense café, però amb moltes ganes de conversa!