Bases
Des d’ací podeu descarregar-vos el díptic amb les bases de la convocatòria del VII Premi d´Investigació Joan Francesc Mira.
Resolució
El Jurat presidit per la Dra. Josepa Cucó, Catedràtica d’Antropologia Social de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, i integrat pel Dr. Joan Seguí, del Museu Valencià d’Etnologia, i la Dra. Maria Albert, Professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, reunit el dia 7 de febrer del 2018,
Ha resolt concedir el VII PREMI D’INVESTIGACIÓ J.F. MIRA, de conformitat amb el que estableix la convocatòria, al treball:
Usos i pràctiques de la tradició: Les muixerangues d’Algemesí
Autor: Toni Bellón
Lliurament del VII Premi d’Investigació J. F. Mira
La presidenta de l’Associació Valenciana d’Antropologia es complau a convidar-vos a l’acte de lliurament del VI PREMI D’INVESTIGACIÓ J. F. MIRA al treball:
Usos i pràctiques de la tradició: Les muixerangues d’Algemesí
Autor: Toni Bellón
Hi intervindran:
Francesc Xavier Rius Torres, Diputat de l’Àrea de Cultura
Francesc Tamarit Llop, Director del Museu Valencià d’Etnologia
Julio Blasco i Nácher, Director del Museu Valencià de la Festa d’Algemesí
Josepa Cucó i Giner, Catedràtica d’Antropologia Social de la Universitat de València
Joan Francesc Mira, escriptor i antropòleg
Lloc i dates
L’acte va tenir lloc el dia 6 de març de 2018, a les 19.30 hores, en la Sala Secà-Muntanya del Museu Valencià d’Etnologia (C/Corona 36). En finalitzar es va servir un vi d’honor al pati del museu.
Publicació del treball premiat
Aquest treball analitza el paper de la tradició en el context actual, a partir de l’estudi de cas de les muixerangues d’Algemesí. La tradició no és solament una herència, sinó que es (re)construeix des del present, a partir dels usos i de les pràctiques que es fan d’ella. Tant la Muixeranga com la Nova Muixeranga presenten una doble naturalesa: dansa ritual i associació festera. Com a danses rituals actuen de manera cíclica els dies 7 i 8 de setembre en els seguicis processionals de les festes de la Mare de Déu de la Salut, i en els nous rituals com la Trobada de Muixerangues. Com a associacions festeres que són, duen a terme la pràctica de la sociabilitat al llarg de l’any, cosa que implica un constant exercici de (re)construcció de la tradició.
Per altra banda, a través de la tradició es construeixen i reafirmen identitats, que en el context actual estan cada vegada més fragmentades. En el cas de les muixerangues d’Algemesí es generen diversos nivells de significació identitària: grupals, territorials (local/supralocal), i també, cada vegada més, mediàtiques.