Càmera… i acció! Els múltiples plans de la Diversitat

Cartell Càmera i acció

Si vas cursar el seminari d’Etnografia ‘Ensenyant la Cuina’ sobre Antropologia Audiovisual de l’AVA (30 de setembre – 2 d’octubre de 2020) i vols aplicar allò après… o si t’animes a utilitzar el format documental como a vehicle de comunicació, et convidem a participar en el concurs de curts vídeo-gràfics Càmera… i acció! Els múltiples plans de la Diversitat’, dins de la programació de ‘Benvinguda diversitat’, que coordina Diversitats. Aquestes activitats estan organitzades en el marc del programa ‘Ajudes per a activitats socioculturals en matèria d’Igualtat en la diversitat’ convocades por la iniciativa Diversitats, que impulsa el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València, i finançades per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la GVA. En aquest cas, a més, amb la col·laboració de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València i l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA).

Presentació

La diversitat, en tant que és una construcció sociocultural i un senyal d’identitat de la nostra societat i el nostre temps, ha de ser sempre entesa en un sentit dinàmic. La seua capacitat per a representar identitats col·lectives implica ampliar el punt de mira propi, des d’una visió holística, que ens permeta captar i interpretar una realitat que és sempre plural i ‘diversa’. La diversitat dibuixa en els nostres dies un mapa multicolor que només pot constituir-se i mantindre’s des del reconeixement i la integració del diferencial com a única via per a legitimar un model social lliure i igualitari. Des d’aquesta perspectiva, resulta prioritari generar sinergies i estratègies d’interacció que garantisquen un model de convivència basat en l’acceptació i el respecte a la diversitat. I, en aquest sentit, l’educació pot i ha de constituir un motor per a afavorir el canvi cap a una posició conscient, sensible i reflexiva sobre la multiplicitat de maneres de ser enfront d’altres models hegemònics en el passat, ancorats en rols i estereotips discriminatoris i excloents que han de ser superats.

L’objectiu principal és participar en un concurs de curts documentals mitjançant el disseny i realització d’una proposta audiovisual que tinga per lema la diversitat, partint de la reflexió socioantropológica i la creació artística. Es valorarà la capacitat de projectar una mirada reflexiva i crítica entorn de la diversitat, de manera que el protagonisme recaiga en el discurs i el procés creatiu, més que en el resultat artístic obtingut.

Els resultats es presentaran en unes jornades amb el mateix lema, que se celebraran el dia 30 d’octubre de 2020, per a promoure la trobada i l’intercanvi dialògic en relació al reconeixement, integració i respecte de les múltiples identitats humanes des de la diversitat a partir de la projecció i l’anàlisi dels curts vídeo-gràfics. Les conclusions i interaccions d’aquestes jornades, juntament amb la selecció dels curts sobre diversitat presentats, veuran la llum a través del muntatge i edició d’un documental que publicarà la Universitat de València.

Bases de la convocatòria

 • Podran participar totes les persones majors de 18 anys, de qualsevol nacionalitat.
 • Format de les propostes: curts vídeo-gràfics gravats amb la càmera del telèfon mòbil, d’una durada màxima de 3 minuts. Aquest sistema de registre respon a una estratègia d’accessibilitat i integració, per a fomentar un model de participació ampli i equitatiu. No es requereixen grans recursos ni coneixements tècnics previs. El límit de minuts exigeix capacitat de síntesi per a comunicar de manera eficaç en un espai condensat de temps, a l’estil de les denominades ‘càpsules informatives’. Amb això es busca la concreció del missatge a transmetre, a més d’estimular la participació i posterior difusió de les propostes seleccionades.
 • Execució: lliure, flexible i oberta a l’experimentació i la creativitat.
 • Objectius i interès dels treballs: suscitar la reflexió i posada en valor de la diversitat, amb l’única condició que el contingut siga respectuós. L’organització es reserva el dret a rebutjar aquells curts de contingut sexista, homòfob, xenòfob o discriminatori de qualsevol tipus.
 • Procediment d’enviament a través del correu electrònic concursodiversidad@gmail.com
 • Data límit de recepció de propostes: fins al 25 d’octubre de 2020.
 • Les autores i autors participants presentaran les seues propostes en les Jornades que tindran lloc el divendres 30 d’octubre de 2020 en format virtual o, si les circumstàncies ho permeten, en modalitat semi-presencial en la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. Inscripció gratuïta per a estudiants de la UV de grau, postgrau i doctorat; persones desocupades i sòcies de l’AVA. Quota mòdica per a professionals (10€). En tots els casos, s’haurà de formalitzar la inscripció a través del correu electrònic concursodiversidad@gmail.com per a l’enviament de certificats.
 • Premis: s’adjudicaran 3 premis econòmics (150€ primer premi, 100€ segon premi i 50€ tercer premi). Les tres persones premiades rebran, a més, la corresponent certificació i una subscripció anual a l’Associació Valenciana d’Antropologia per a poder participar gratuïtament durant un any en totes les activitats organitzades per aquesta entitat i rebre els llibres editats en la Col·lecció Antropo-lògiques de l’editorial Neopàtria.
  Els premis s’adjudicaran per votació popular entre les pròpies persones participants al final de les jornades. L’organització establirà un jurat per a explicar el procediment de votació i realitzar el recompte de vots.
 • Publicació: s’editarà un documental amb la selecció dels millors treballs presentats i amb alguns fragments de les intervencions dels seus autors/autores, així com de les conclusions consensuades entre el conjunt d’assistents a les jornades. La participació en el concurs suposa l’acceptació de la publicació del curt i la cessió dels seus drets per a la publicació en el muntatge previst.

Programa

Des dels següents enllaços podeu descarregar-vos el programa en valencià i en castellà.

Organització i col·laboració

Coordinació del concurs i jornades Càmera… i acció! Els múltiples plans de la Diversitat’: Teresa Vicente Rabanaque (PDI UV- AVA), Yaiza Pérez Alonso (PDI UV- AVA), Margarita García Sanchis (PAS UV – AVA), Clara García Sanvicente i Carlos Escobar Martín (Alumna/e del Grau en Sociologia – Doble Grau en Sociologia i Ciències Polítiques de la Universitat de València, durant les seues pràctiques extra-curriculars en l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA).

Ambdues activitats s’organitzen en el marc del programa ‘Ajudes per a activitats socioculturals en matèria d’Igualtat en la diversitat’ convocades por la iniciativa Diversitats, que impulsa el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València, i finançades per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la GVA. Amb la col·laboració de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València i l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA).

Audiovisual final

Els principals resultats d’aquesta experiència van arreplegar-se en el projecte documental que teniu disponible ací.

logo diversitats logo-vicerectorat logo GVA                                   logo-cienciessocials logo AVA

Comentarios cerrados