IV PREMI INVESTIGACIÓ J. F. MIRA

IV Premi JF Mira

Bases

Podeu descarregar-vos el díptic amb les bases de la convocatòria del IV Premi d´Investigació Joan Francesc Mira ací.

Resolució

El Jurat presidit per Dra. Josepa Cucó, catedràtica de la Universitat de València, i integrat per Dr. Joan Seguí, director del Museu Valencià d’Etnologia, i Dr. Pablo Vidal, director de l’Institut Valencià d’Etnologia de la UCV. Ha resolt, amb caràcter excepcional, atorgar dos primers premis en la IV convocatòria del PREMI D’INVESTIGACIÓ J.F. MIRA:

 Mines, boscos i hotels
1er. Premi, per la seua qualitat acadèmica
Autor: Ferran Pons Raga
 Això de l’aixada ja s’ha acabat
1er. Premi, per la seua contribució als estudis de coneixements locals al País Valencià
Autora: Alba Herrero Garcés

Lliurament del IV Premi d´Investigació J. F. Mira

premis-entrega-2015-mail.FH11

La Presidenta de l’Associació Valenciana d’Antropologia, Beatriz Santamarina, es complau a convidar-los a la presentació del llibre:

 Las conversaciones y los días en Calasparra. Diario etnográfico 1971-1974
a càrrec de de Joan Frigolé

Catedràtic d’Antropologia de la Universitat de Barcelona

 

Presenta
Josepa Cucó, catedràtica d’Antropologia de la Universita de Valéncia

Després del qual es va procedir al lliurament del IV PREMI D’INVESTIGACIÓ J.F. MIRA a

 Mines, boscos i hotels
1er. Premi, per la seua qualitat acadèmica
Autor: Ferran Pons Raga
 Això de l’aixada ja s’ha acabat
1er. Premi, per la seua contribució als estudis de coneixements locals al País Valencià
Autora: Alba Herrero Garcés

 

Hi intervingueren:
Joan Seguí, director del Museu Valencià d’Etnologia
Joan Francesc Mira, escriptor i antropòleg

A la finalització de l’acte es va servir un vi d´honor

Lloc i dates

L’acte va tenir lloc divendres dia 6 de març de 2015 a les 19.00h. a la Sala de Secà-Muntanya del Museu Valencià d’Etnologia (C/Corona, nº 36)

Publicació del llibre presentat

Las conversaciones y los días en Calasparra. Diario etnográfico 1971-1974

 

Las conversaciones y los días en Calasparra

Autor: Joan Frigolé Reixach. ISBN: 978-84-16391-07-3. 250 págs.

 

«Cuando se avanza en la lectura de estas páginas, lo que sobreviene al lector es la certeza de que en ellas hay verdad. La forma en la que están recogidos los testimonios, la autenticidad del retrato que nos podemos hacer de cada uno de los informantes, hablando en primera persona, con sus propias palabras, reconociendo sus preocupaciones, conflictos y valores, atravesando una orografía totalmente identificable, nombres propios, fechas… Todo ello, en suma, apunta inequívocamente a Calasparra, a una época y a una gente. (…) El diario etnográfico da la oportunidad a sus protagonistas de ganarse nuestro respeto y de recuperar una dignidad que el olvido o la dejadez les ha arrebatado, y que en muchos casos ellos ni siquiera llegaron a saber que tenían.»

Del Prefacio. Virginia Marín, nacida en Calasparra y nieta de Alfonso Marín «Choncho».

«Queda muy bien reflejada y con mucho respeto la cultura rural murciana. Me parece un ejercicio de honestidad intelectual y profesional. La obra tiene una vocación de permanencia a lo largo del tiempo, que estoy seguro que conseguirá, como un documento teórico-práctico y como herramienta de investigación útil a las nuevas generaciones de científicos sociales.»

Antonio J. Ramírez, sociólogo murciano

Publicació dels treballs premiats

Mines, boscos i hotels. Peguera: usos i representacions d´un poble abandonat

 

IV Premi Mira_2

Autor: Ferran Pons Raga. ISBN: 978-84-16391-15-8.  161 págs.

 

A primer cop d´ull, Peguera apareix com un poble abandonat i en runes; un indret on la natura i els boscos frondosos, els silencis i els cants del ocells predominen per sobre de qualsevol presència humana esporàdica. No obstant això, Peguera es presenta, alhora, com uns paisatges, presents i passats, que van més enllà de la seva aparença silenciosa i calmada. Un projecte urbanístic que pretenia transformar aquest espai «buit» en un complex turístic despertava, de sobte, diferents veus i representacions sobre aquest lloc que posaven en qüestió els usos als quals s´havia de destinar, i que, alhora, evidenciaven les relacions d´uns i altres amb les històries biogràfiques dels actors socials vinculades i incrustades al lloc en qüestió. La present obra exposa, des d´una aproximació antropològica, uns resultats que qüestionen una concepció hegemònica de Peguera com un espai abandonat, buit i natural, per apuntar cap a una tríada més dinàmica: deshabitat, buidat i naturalitzat.

Això de l´aixada ja s´ha acabat. Pràctiques i discursos sobre coneixement agrícola local a Nàquera

 

IV Premi Mira

Autora: Alba Herrero Garcés. ISBN: 978-84-16391-14-1. 144 págs.

 

Això de l´aixada ja s´ha acabat posa el focus en el coneixement agrícola local dels llauradors de Nàquera. Aquest poble, en el últim mig segle ha transformat la pràctica totalitat de l´agricultura de secà a regadiu, al mateix temps que proliferaven les urbanitzacions disperses i part del terme era declarat Parc Natural Serra Calderona. Així, tant les polítiques orientades al desenvolupament com a la conservació, comporten el desplaçament i la invisibilització de pràctiques locals. És per això que aquest treball vol posar de manifest el paper d´aquest coneixement en la construcció del territori. A través dels discursos dels seus protagonistes es recorren els principals canvis esdevinguts, s´analitza la situació actual del territori i es reivindica la necessitat de generar un diàleg de sabers, que n´incloga la seua gestió.

Galeria d´imatges

 

Comentarios cerrados.