III CAFÉ I ANTROPOLOGIA AMB LES ESPIGOLAORES

Cafe_i_antropologia_Biblioteca__Museu_Valencia_Etnologia

Organitza

Associació Valenciana d´Antropologia (AVA)
Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia
Màster Oficial Interuniversitari de Gestió Cultural de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València

Lloc

Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia

Dates

Dijous 27 d’octubre del 2016.

Programa

18.00 hores.
Conferència del col·lectiu Les Espigolaores: Espigolant la Partida de Dalt, Campanar i el Pouet. Femení-plural

Les Espigolaores és un col·lectiu d’investigació militant i transdisciplinar, conformat per Alba Herrero Garcés, Guille Palau Salvador, Natalia Castellanos Ayala, Sarai Fariñas Ausina y Teresa de la Fuente Espinosa. És tracta d’un col·lectiu jove centrat en la investigació i documentació audiovisual del paper de les dones de l’Horta des d’una perspectiva feminista. Espigolar fa referència a les persones que es dedicaven i es dediquen a espigolar, a “arreplegar tot allò que un altre ha deixat”. Generalment, era una feina que feia la gent més humil en els camps treballats, una vegada l’amo havia agafat la major part de la collita. En un sentit metafòric, Les Espigolaores arrepleguen allò que s’ha deixat a l’oblit, al marge de la història principal, dominant, allò que sembla que no és important, allò prescindible. Les realitats, històries i experiències que han viscut les dones rurals, els aprenentatges i coneixements que guarden dins d’elles, podrien ser, aquelles coses que s’han deixat ací, de costat, després de la collita principal. Si voleu saber més o contactar amb elles, accediu a la seua pàgina de facebook.

El seminari es desenvolupa al voltant del treball d’investigació i creació audiovisual que el col·lectiu de Les Espigolaores estan realitzant al voltant de la memòria oral i el paper de les dones de l’Horta, en concret de les dones de l’Horta de la Partida de Dalt, Campanar I el Pouet. El seminari abordarà dos aspectes entrellaçats: d’una banda, quin ha sigut el paper de les dones a l’horta de Campanar, per tal de respondre a qui i com narra la història, i amb això la imatge sobre la configuració dels espais i/o territoris; d’altra, l’Horta, com a territori concret, en el que intervenen, no soles les pràctiques i dinàmiques de les persones que l’habiten, sinó tota una sèrie de polítiques i estratègies en diferents capacitats d’acció i decisió.

La recuperació dels sabers i percepcions de les dones l’horta és clau per a aproximar-nos a la complexitat territorial. Partir de la seua memòria oral, ens permet, d’una banda reconstruir la història de l’horta des d’una perspectiva feminista, des de les seues percepcions i subjectivitats i, d’altra, visibilitzar una sèrie de coneixements invisibilitzats que ens ajudaran a repensar el present. És ací, en la centralitat del femení-plural i en les noves possibilitats que s’obrin de transmissió de coneixements des de les veus de l’experiència, on radica, fonamentalment, la intenció d’aquest projecte, com a reflexió i qüestionament compartit en un sentit ampli.

Més informació sobre el programa i el col·lectiu Les Espigolaores en el fullet i en l’adreça electrònica http://www.etnobloc.es/entrada/cafe-i-antropologia-amb-les-espigolaores/

Com sabeu, es tracta d’una activitat oberta a totes i tots els interessats! Us esperem!

Galeria d’imatges

Comentarios cerrados.