Volem compartir la iniciativa ‘Etnografies des de casa’ que estem duent a terme des de l’AVA

L’AVA inicia un nou projecte, ‘Etnografies des de casa’ per tal de donar a conèixer les línies de treball que estem duent a terme algunes companyes i companys de l’associació durant aquest període de confinament i pandèmia, en aquests àmbits:

 • L’amistat des d’una perspectiva antropològica
 • L’educació confinada. Discursos, transformacions i conflictes en la virtualització de l’educació superior per la crisi del COVID-19
 • Fer etnografia virtual mitjançant l’ús de les noves tecnologies
 • Itineraris i activitats didàctiques virtuals que ofereixen les institucions culturals durant el confinament
 • Etnografiant la diversitat funcional: relats d’un dels col·lectius més invisibilitzats durant la pandèmia
 • D’herois, heroïnes… i altres professionals oblidats quan no tot és Covid-19
 • Registre fotogràfic del confinament des d’una mirada antropològica

A més de compartir els nostres interessos, l’objectiu d’aquesta iniciativa és establir sinergies per si desitgeu sumar-vos a les nostres propostes o plantejar-nos alguna altra línia d’investigació que siga del vostre interès. Per això, us convidem a crear grups de treball i un model de participació en xarxa que volem que veja la llum en l’edició d’un volum monogràfic amb la recopilació dels principals resultats obtinguts en aquestes investigacions emergents.

Aquesta iniciativa continua la línia de l’ Arxiu del Confinament que està desenvolupant l’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia  amb la finalitat de crear una base documental per a investigadors i investigadores amb tot tipus de materials documentals i bibliogràfics, sonors i digitals, que arrepleguen informació sobre la pandèmia. Com a resposta a la sol·licitud de la Biblioteca de l’ETNO, des de l’AVA vam fer una crida per a conèixer les línies de treball empreses per les nostres sòcies i socis, des d’una mirada etnogràfica, amb la idea de poder establir punts de trobada i xarxes de treball cooperatiu en l’àmbit de les Ciències Socials, al voltant d’aquests temes, entre d’altres:

 • L’emergència global del coronavirus i les seues relacions transnacionals
 • L’impacte de les mesures polítiques extraordinàries en l’àmbit estatal, autonòmic i local: alarma, confinament, distanciament social, reducció de l’activitat econòmica i del teixit productiu, ERES i ERTES…
 • Les reaccions i interaccions entre comunitats i diferents col·lectius (atenent a segments per edat, sexe, activitat socioeconòmica, diversitat funcional o necessitats específiques, col·lectius vulnerables: dones víctimes de violència de gènere, persones sense sostre…) durant la quarentena
 • La importància dels espais de trànsit entre allò públic i privat com a zones d’interacció: estratègies de sociabilitat o solidaritat des de finestres i balcons…
 • L’humor com a arma de combat i contrapunt: imatges, acudits, memes… que s’han viralitzat i traspassat la frontera de la privacitat dels xats personals…
 • La soletat, la malaltia, la cura, la mort o el dol, derivats d’aquesta situació de crisi sanitària
 • Anàlisi de rols, estereotips i construcció de noves identitats…
 • Adaptació de mesures per a permetre el teletreball o l’aprenentatge a distància
 • Salut física i mental durant la quarentena: el cos i les relacions interpersonals
 • La sanitat: capacitat de reacció i actuació, o les asimetries d’uns herois i heroïnes enfront de la invisibilització i canvis en altres especialitats com l’Atenció Primària i els seus efectes a curt/mig/llarg termini.
 • Sistemes i canals d’informació i desinformació: fakes o falses notícies…
 • Alimentació: hàbits de consum, (des)abastiment….
 • Imaginaris simbòlics i de futur davant la ‘nova normalitat’: la represa del temps i els espais comuns, la sensació d’amenaça i incertesa, la percepció de la normalitat o cotidianeitat, les transformacions derivades d’aquest període…

Esteu treballant en aquests o altres temes, sempre que siga des d’una perspectiva antropològica? Doncs, envieu-nos un correu a avantrop@yahoo.es i conteu-nos-ho perquè pugueu formar part d’aquest projecte!

Añadir a favoritos el permalink.

Comentarios cerrados